Articles

Gestió de la pandèmia des del municipalisme

Fa poc més d’un any del primer decret d’Estat d’Alarma arran de la covid-19. Aquest any ha estat no només atípic, sinó també molt dur per a la gran majoria de persones. Entre moltes altres coses, creiem que la pandèmia ens ha servit per posar en valor el municipalisme i les polítiques locals. Al mateix temps, però, s’ha posat tristament de manifest una vegada més el problema endèmic d’infrafinançament que pateixen els ajuntaments per culpa d’unes lleis estatals que els ofeguen pressupostàriament i que no ens cansarem de denunciar. 


Malgrat tots els entrebancs, l’aposta de l’Equip de Govern de Tona ha estat sempre la d’estar al costat de les persones i multiplicar els esforços per ajudar, sobretot aquelles més necessitades. Entre altres, la partida de despesa social de l’Ajunta-ment el 2020 s’ha incrementat significativament, s’han implantat ajudes al comerç local i es van subministrar EPIS al CAP i residències durant les primeres setmanes. 


També s’ha brindat en tot moment seguiment i suport a famílies i escoles, des del repartiment de dispositius i targetes de connexió, passant pels temes de desinfecció, de gestió dels centres educatius propis, de casals d'estiu, etc. Des del primer moment, es va fer un esforç molt important pel que fa a la comunicació, utilitzant tots els canals per mantenir informat a tothom a través de xarxes, documents impresos i, fins i tot, trucades directes a la gent gran més necessitada. Durant les setmanes més complicades, el grup de voluntariat que va sorgir va ajudar molt en aquesta tasca, com també va ser clau per poder donar resposta durant els dies més crítics de la Residència Prat. Més enllà de les ajudes i emergències, el treball constant i la coordinació ha permès tirar endavant molts projectes, tot i les dificultats. Es va fer una aposta decidida per la Cultura Segura celebrant una Festa Major d’Estiu que seguia estrictament totes les mesures sanitàries del moment. 


Tampoc no oblidem que, en plena pandèmia, s’ha gestionat la finalització del contracte amb Grup Soler i s’ha celebrat un procés de Pressupostos Participatius, per citar només alguns exemples. Precisament, en moments complicats com ho ha estat aquest darrer any és quan el municipalisme es manifesta com l’eina més important per estar al costat de les persones i donar resposta a les seves necessitats