Articles

SUSPENSIÓ DEL FESTIVAL UNA TONA DE MÀGIA 2021

COMUNICAT CONJUNT D'AIXEQUEM I ERC TONA SOBRE LA SUSPENSIÓ DEL FESTIVAL UNA TONA DE MÀGIA 2021

Divendres es va fer públic que enguany no se celebrarà la sisena edició del Festival Una Tona de Màgia. En primer terme, ens agradaria deixar clar que no ha estat una decisió fàcil i que ens dol profundament haver-la de prendre. Ens dol especialment pel valor que aporta al municipi, per les persones que l’han impulsat, les que hi fan de voluntaris i voluntàries any rere any  i pels tonencs i les tonenques que tant se l’estimen.

Durant un any tan complicat com el 2020, vam tenir la sort de poder celebrar la cinquena edició del festival el passat mes d’octubre, fruït de la fidelitat al compromís de reprogramar el que s'havia hagut de desprogramar (el festival, la primera quinzena de març, ja estava programat). Per contra, vam haver de suspendre actes culturals com la Festa Major de Sant Andreu i la Fira Joc Joc.

La pandèmia de la covid-19 ha tingut greus conseqüències a molts nivells i el nostre poble no n’ha estat una excepció. A més dels estralls sanitaris, també ha afectat econòmicament a la situació pressupostària de l’Ajuntament.

Aquestes conseqüències econòmiques, amb una disminució dels ingressos i augment de les despeses, han portat, junt amb altres factors, a una pròrroga del pressupost que ens ha obligat a realitzar una priorització per tal de donar resposta a totes les necessitats que tenim com a poble. La suspensió del festival per aquest any és una decisió excepcional fruit d’aquestes conseqüències econòmiques de la pandèmia, que se sumen també a la capacitat i logística organitzativa de la institució que, aquest any sí, té la intenció de poder realitzar la vintena edició de la Fira Joc Joc.

Celebrem la defensa de la cultura que algun grup polític està realitzant aquests darrers dies. Desitgem, a més, que aquesta defensa vagi també més enllà d’aquest festival. Per això, no entenem fets com l'oposició frontal que es va produir amb la celebració de la Festa Major d’Estiu 2020 o la diferència de la reacció actual amb la que es va produir davant la suspensió de la Festa Major d’Hivern i d’una altra fira també molt important i arrelada al municipi com la Fira Joc Joc. Tampoc entenem reaccions com la que es va produir al ple de dijous passat, manifestant que el fet d’haver hagut de suspendre l’Aplec no era tan important i que actes com aquests no situen Tona al mapa.

Seguirem defensant sempre la cultura segura i apostant per totes les expressions culturals. Apostem i creiem en el festival Una Tona de Màgia i treballarem perquè pugui tornar l’any que ve.

A més, amb la màxima transparència i buscant la sostenibilitat econòmica, amb una estructura i finançament que el facin possible any rere any, seguirem buscant la implicació de la població en la seva creació i organització, per caminar cap a un festival més participatiu i popular.


Aixequem Tona i ERC Tona