Les finances municipals

Si bé és cert que els pressupostos són una de les eines més significatives que defineixen les polítiques no només econòmiques d’un municipi, les finances municipals i la bona gestió dels diners públics de totes i tots van molt més enllà.


I és que massa sovint, quan es treballen uns pressupostos (o simplement se’n parla), caiem en tecnicismes que deixen poc marge a una mirada àmplia que marqui uns objectius i línia a seguir en concordança amb una visió política i un pla de govern. 


Els municipis, que estem a la primera línia d’atenció a les persones, tenim una manca de recursos alarmant. Aquest infrafinançament és un problema endèmic que no ens cansarem de denunciar. La legislació actual ens obliga, entre altres coses, a posar per davant de tota necessitat el deute amb els bancs. Així doncs, desenvolupar polítiques veritablement transformadores no és una tasca gens senzilla, ja que topa frontalment amb aquestes limitacions.


Però la bona gestió dels recursos públics municipals no es limita als pressupostos, sinó a fer valdre els interessos del poble en totes les decisions. El nostre objectiu és implementar mesures per incrementar la capacitat de recursos dels ajuntaments que després ens permetin mantenir uns serveis públics potents. En aquest sentit, resulta important l’aposta per a la remunicipalització dels serveis públics, fet que no només permet grans estalvis, sinó també un major control i eficiència i, per tant, un millor servei. És el que el camí que es va iniciar amb l’enllumenat públic i que volem seguir recorrent. 


D’altra banda, cal potenciar la participació posant llum i traient dels despatxos consistorials les decisions col·lectives més importants del municipi. Els pressupostos participatius, les diverses consultes a la ciutadania i l’arrencada de les primeres regidories obertes van precisament en aquesta línia. Sabem que hi ha molt camí a recórrer, però l’empoderament de la població contribueix tant a enriquir la presa de decisions, com a millorar la gestió de les finances municipals. 

 

Des d’Aixequem volem reafirmar-nos en el nostre compromís ferm vers la participació i la recuperació de sobiranies, dos eixos claus de la nostra visió política que junts contribueixen a una millor gestió dels recursos i finances municipals.