Gestió de l'aigua a Tona

SITUACIÓ A TONA

A Tona, com la gran majoria de municipis catalans, estem en situació d’excepcionalitat des del maig de 2023. Segons les dades, Tona està complint amb el límit de 230 litres/habitant i dia.

L’abastament d’aigua en alta de Tona procedeix molt majoritàriament de l’aigua que subministra Aigües Osona, però també hi ha dos pous situats a Montrodon. Pel que fa a pèrdues, la xarxa de Tona en té del voltant del 20%, una xifra del tot inacceptable per més que la gran majoria de municipis del nostre país tinguin unes pèrdues superiors. 


QUÈ EN PENSEM DES D’AIXEQUEM?

La situació de sequera no la provoca un ajuntament ni el govern de torn, però sí que les institucions locals son responsables de la gestió adequada i equitativa dels recursos, en aquest cas l’aigua, de tota la ciutadania. Sabem que complir amb els límits que actualment s’estableixen des de l’administració no soluciona el problema de la manca d’aigua, tenint en compte que encara podríem anar a pitjor si no plou o neva aviat. Hauríem de procurar estalviar encara més aigua: els ciutadans i ciutadanes hi tenim molt a fer. Des de la gent que encara rega la gespa, passant per qui encara omple la banyera, renta el cotxe o no arregla l’aixeta que vessa…


Aixequem, des de l’equip de govern, volem afrontar la situació per diverses vies:


Creiem que prendre consciència de la gravetat de la situació en què estem ens ha d’ajudar a continuar afrontant, de manera responsable, col·lectiva i eficient, aquesta difícil problemàtica. Totes i tots farem camí cap a un aprofitament més sostenible i respectuós dels recursos naturals si de debò hi posem el nostre gra de sorra.