La importància de l’elaboració i el seguiment d’un bon PAM

Al Ple d’aquest mes de febrer s’ha aprovat el PAM (Pla d’Actuació Municipal) del mandat 2023-27. El PAM és una eina de planificació estratègica, un full de ruta que marca els objectius, línies a seguir i les actuacions més rellevants que es volen portar a terme durant el mandat.


Tot i que la presentació i aprovació d’un PAM és obligatòria, queda a elecció de cada equip de govern la manera de redactar-lo i fer-ne ús, així com el format, l’extensió i el grau de detall. Per tant, des d'Aixequem volem defensar-ne la importància, la metodologia seguida i les possibilitats que té la ciutadania per tal de fer-ne seguiment.


Creiem que un PAM ampli, ambiciós i, alhora, realista com el que s’ha aprovat resulta una eina imprescindible no només per a l’equip de govern, sino també per a tot l’equip tècnic de l’Ajuntament, ja que facilita la feina i ajuda que tothom pugui remar cap a una mateixa direcció amb objectius i accions clares, realitzables i auditables. Massa sovint, el dia a dia i les urgències fan que tant la branca política com la tècnica puguin oblidar els objectius o fins i tot la mirada del mandat. En aquest sentit, el PAM actua com a brúixola per poder reconduir en tot moment les polítiques i actuacions a realitzar.


Des d’Aixequem, a banda del què, també ens agrada posar en valor el com -en aquest cas, el procés d'elaboració que s’ha seguit. Com no podia ser d’altra manera, el treball en equip, del que sempre fem bandera, n’ha estat el protagonista. Un equip, format per representants d’ERC, Junts i Aixequem, es va posar a treballar des del mes de juliol. Aquest equip va presentar una primera proposta, sorgida del buidat i de la posada en comú dels programes de les tres formacions. Finalment, el PAM es va tancar a partir de treballar-lo per àrees en els diferents equips de regidoria. Des d’aquí, no volem perdre l’oportunitat d’agrair tant a ERC, com a Junts la predisposició, la feina feta i l’excel·lent relació que hi ha hagut durant tot el procés.


Per últim, però no per això menys important, volem destacar que l’estructura utilitzada, que és la mateixa del PAM del mandat anterior, permet que la ciutadania pugui fer un seguiment de les accions realitzades. De fet, hi ha una web de transparència que tothom pot consultar en qualsevol moment i que es va actualitzant amb el percentatge d’acompliment de les accions compromeses en el PAM (https://plans-tona.diba.cat/planes/pla-d-actuacio-de-mandat/2020/). A banda d’això, ens comprometem a fer més actes i accions diferents per veure i explicar l’evolució de l’acompliment del PAM al llarg d’aquest mandat. Per tant, animem a tothom a fer aquest seguiment i a participar en els actes que s’organitzin a propòsit del pla d’actuació.