Articles

Celebrem la creació d’una comunitat energètica al poble



Des d’Aixequem celebrem l’alt interès de la ciutadania en la importantíssima transició energètica que ens ha de portar cap a un model molt més sostenible. Així, a part de totes les accions que s’estan realitzant des de l’Equip de d'Alcaldia i l’Àrea d’Ecologia i Territori, implementant les instal·lacions d'energia fotovoltaica en els equipaments públics, també volem destacar una iniciativa que està naixent al poble i que ens omple d’il·lusió i esperança: una cooperativa de consum sense ànim de lucre formada per veïns i veïnes del nostre municipi. 


Entre els objectius d’aquesta cooperativa hi haurà la producció i compartició d’energia, tot establint mecanismes de gestió i estalvi energètic. Un cop creada, els primers passos seran la cessió d’ús de les cobertes d'alguns equipaments municipals per part de l’Ajuntament a la cooperativa i, a partir d’aquí, la pròpia cooperativa, per mitjà dels seus socis/sòcies i també a partir del seu finançament, serà la responsable de posar en funcionament les primeres instal·lacions fotovoltaiques compartides. L’energia produïda, inicialment, serà compartida amb els socis de la cooperativa que visquin a menys de 500 metres tot i que en la proposta de normativa final aquesta distància segurament s'incrementarà fins als dos quilòmetres. En definitiva, l’objectiu d’aquesta cooperativa sense ànim de lucre i oberta a tota la ciutadania de Tona serà produir i subministrar energia renovable i local per reduir els costos econòmics i ambientals de molts habitatges del municipi.


Una setantena de persones van omplir el Muriel Casals en la primera reunió, una bona mostra de la consciència del nostre poble i un gran pas per avançar cap a la sostenibilitat i la sobirania energètica. Aquestes iniciatives s'estan desenvolupant arreu de la comarca amb el suport del Consell Comarcal d’Osona i de la Diputació de Barcelona. Us animem a tots i a totes a unir-vos i a participar a La Tonenca SCCL, una de les comunitats energètiques pioneres a tot Catalunya que comença a caminar i que esperem que esdevingui també una de les més actives i rellevants del territori.



Aixequem